Autogén tréning

Hatására csökkenhet a fájdalomérzékenység, nőhet a koncentrálóképesség és a teljesítmény, segítheti a szervezet regenerálódását és a mélyebb önmagunkba tekintést. Alkalmas pszichoszomatikus zavarok enyhítésére, de az önismeret, a személyiségfejlődés eszköze is lehet.

Nincs benne semmi mágia, tiszta fiziológián alapszik. Relaxációs alapú, hatása abban áll, hogy csökkenti a szorongást és feszültséget az egyre növekvő belső nyugalmi tónus következtében. Éppen ezért azt lehet mondani, hogy szinte mindenki alkalmas az autogén tréning elsajátítására. Ami szükséges hozzá: kellő intelligencia, kitartás és hajlandóság az otthoni gyakorlásra. A gyakorlatok ugyanis egymásra épülnek, és amíg egy alapgyakorlatot megfelelően el nem sajátított az ember, addig nem léphet tovább a következő szintre. Fontos a kellő motiváció, a szándék, hogy a módszer elsajátításával változást érjen el.

Relaxáción orvosi értelemben pszichoszomatikus gyógyító eljárást értünk, amelyben az izomtónus-szabályozásnak van alapvető szerepe. A relaxáció önmagában is pihentető, regeneratív hatású. Pszichológiailag kellemes emocionális állapotot, feszültségmentes nyugalmat jelent. Vannak olyan módszerek, amelyeknek az izom ellazítása a céljuk (jacobsoni progresszív relaxációs eljárások), mások a mozgásharmónia visszaállítására és csiszolására törekednek (reedukációs relaxációs módszerek), ismeretesek olyan eljárások, amelyekben az izomellazítás csupán az első lépcsőfok (schultz-i autogén tréning) és vannak olyanok, amelyek az izomtónusban megnyilvánuló emocionális állapotot analizálják. A relaxációs módszerek nonverbális technikák, ami nem azt jelenti, hogy szóbeli visszajelzést nem teszünk. A relaxációra épülhet a későbbiekben a kliens problémáinak, konfliktusainak feltárása és terápiája.

A tréning kb. 3 hónapot vesz igénybe, de ez erősen függ a gyakorló személytől és a körülményektől. Ajánlott naponta legalább egyszer gyakorolni a technikát. Amint elsajátítottuk, szinte bárhol és bármikor lehet alkalmazni: otthon, fogorvosnál vagy éppen vizsga előtt, hogy kevésbé szorongjunk.