Tanácsadás

A pszichológiai tanácsadásnak (az elnevezésével ellentétben) nem az a feladata, hogy a klienst tanácsokkal lássa el. Nem is pszichoterápiás folyamat, vagyis nem a gyógyító munka áll középpontban, hiszen nem kell lelki betegségben szenvednünk ahhoz, hogy életünk során nehezen leküzdhető, megterhelő problémával szembesüljünk.

Ez a fajta segítő kapcsolat lehetőséget teremt arra, hogy az amúgy pszichésen egészséges emberek saját erőforrásaikat hatékonyabban kiaknázzák, kitörjenek a gondolataik mókuskerekéből, és kiegyensúlyozottabbakká váljanak. Ilyen esetben a pszichológus abban segíthet, hogy a kliens új nézőpontból tekinthessen saját élethelyzetére, rálásson problémái gyökerére.

Ebben a pszichoterápiánál rövidebb, gyakran néhány alkalmas folyamatban a pszichológus és kliense arra szerződnek, hogy egy bizonyos problémát vagy megterhelő döntési helyzetet közösen közelítenek meg, közös erővel igyekeznek a figyelmet a megoldás felé irányítani. A terapeuta ebben a folyamatban támogató jelenléttel és figyelemmel vesz részt, amivel megfelelő légkört teremt az élethelyzeti nehézségek körbejárásához, megoldások kidolgozásához.

Jellemzője a rövid időhatár, a jelenre fókuszáltság és a lelki egészség megőrzésének támogatása.

Egy alkalmas tanácsadáskor abban tudok segíteni, hogy megtaláljuk a kliens, vagy a hozzátartozója számára leginkább célravezető kezelést, szakembert, intézményt.