Hogyan válasszak szakembert?

Pszichiátert vagy pszichológust válasszak?

A pszichológus alapvetően bölcsészettudományi szakon végzett szakember, aki a lelki élet jelenségeiben és összefüggéseiben, az emberi magatartást szabályozó lelki tényezők ismeretében jártas. Nem gyógyszerel, a szomatikus megbetegedésekre nem rendelkezik orvosi szintű rálátással. Az egyetem elvégzése után a pszichológusok egy része mélyül csak el az egyéni pszichés problémák alapos ismeretében, azok, akik klinikai irányba szakosodnak. A szakvizsga letétele után ők kapják meg a klinikai szakpszichológusi címet. Eközben van lehetőségük pszichoterápiás irányokban is képezni magukat.

Azokban az esetekben, amikor felmerül, hogy a tünetek mögött kimutatható szervi eltérés van, vagy felmerül a gyógyszerszedés szükségessége, orvosi egyetemi végzettsége, testi betegségekre való rálátása és receptírási jogosultsága révén a pszichiáter lehet az illetékes.

Nincsen általánosan alkalmazható un. "aranyszabály". Ezen a területen a két személy és a választott módszer összeillésén nagyon sok minden múlik. Aki az egyik embernek elég jó pszichológus/pszichiáter a másik embernek esetleg nem. Viszont érdemes keresni, és energiát fordítani a keresésre.

A terápiás kutatások kiemeltek néhány fontos szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a keresés közben. Azok a kezelések bizonyultak hatékonyabbnak, függetlenül az alkalmazott módszertől, ahol a kliens a pszichológusát/pszichiáterét empatikusnak, elfogadónak és őszintének látta. Ez persze attól is függött, hogy ő maga mennyire tudott megbízni benne, és őszintének lenni hozzá. Amikor tehát kezelőt választ, érdemes magának feltennie a kérdést, hogy sikerült-e a találkozás alkalmával őszintének lennie, és érezte-e, hogy a kezelője tudott-e erre reagálni, elfogadta-e Önt.

Ön valószínűleg azért fordul pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mert nehézségei vannak az életében, ezért nagyon fontos, hogy ezekről mennyire tud beszélni a kezelőjével, mit és hogyan tudnak kezdeni ezekkel. A kezelés főleg arról szól, hogy hogyan tud megbirkózni valamivel, amivel eddig nem, ezt a folyamatot pedig nem csak jó, kellemes érzések kísérhetik. A találkozás után tehát érdemes feltennie magának a kérdést, hogy mennyire kapott új szempontokat, mennyire motiválta a találkozás, milyen érzéseket keltett és miért. Ezután még érdemes lehet ezekről az érzéseiről és gondolatairól is beszélgetnie a kezelőjével, mert értékes információkhoz juthat Önmagáról.

Milyen módszerhez értsen?

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma. Napjainkra az önálló pszichoterápiák száma több százas nagyságrendet ért el. A sokszínűséggel párhuzamosan ugyanakkor az alapelvek, célkitűzések, módszerek tekintetében az utóbbi időben egyre inkább az integrációs, összeolvadó folyamatok nyernek teret. A legtöbb pszichoterápiában jártas szakember több megközelítési módot is elsajátít, ezeket kombinálják a kezelés céljainak, a kezelés különböző szakaszainak és a beteg egyéni adottságainak figyelembevételével.

A közhiedelemmel ellentétben a pszichoterápia nem egyszerűen beszélgetés, hanem célzott beavatkozás, melynek egyes esetekben a beszéd az eszköze, más módszerek viszont nem a beszédet helyezik a központba. A szakember dolga, hogy a páciens problémájához hozzárendelje a megfelelő módszert, beavatkozást. Érdemes tájékozódni, hogy a választott pszichiáternek van-e valamilyen módszerben pszichoterápiás képzettsége, mivel ezt a pszichiátriai szakvizsga nem tartalmazza. Viszonylag kevés pszichiáter vállal egyidejűleg gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést is.