Hogyan zajlik?

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

Első találkozás

Ez az alkalom egy tájékozódó beszélgetés mindkettőnk számára, ami további együttműködésre egyikünket sem kötelez, hiszen kizárólag személyes találkozás alapján tudjuk eldönteni, tudunk-e majd együtt dolgozni, elfogadhatóak vagyunk-e egymás számára, kialakulhat-e megfelelő bizalmi kapcsolat. Ha az adott téma nem a szakterületem, vagy esetleg szerintem más társszakma segítségére van szüksége pszichoterápiára helyett, ezt az első alkalom végén jelzem, és igyekszem megfelelő szakembert ajánlani. Az első találkozás végén a kapott információk alapján már Ön is biztosabban tud dönteni arról, hogy pszichológusi segítségre van-e szüksége, és ha igen, jó helyen van-e?

Állapotfelmérés, terápia megtervezése

A pszichoterápiába lépést általában két - három alkalomból álló beszélgetés, állapotfelmérés előzi meg, hogy minél pontosabban fel tudjam mérni, miben és milyen segítségre van szüksége a probléma megoldásához. Ha a probléma jellege alapján szükséges, az állapotfelmérés során pszichológiai vizsgálatot is végzek, amelynek az eredményeit megbeszéljük. Természetesen Ön is feltehet kérdéseket, sőt, erre bátorítom is. A harmadik alkalommal összefoglaljuk az addig megtudottakat, az összegyűjtött információk alapján ajánlatot teszek a megfelelő megoldási lehetőségekre, és a szükséges terápiás módszerekre. Meghatározzuk a terápiás kereteket: a kezelés hozzávetőleges hosszát, az ülések szükséges gyakoriságát, az óralemondási lehetőségeket, a terápiás szünet idejét és az anyagi feltételeket – az ülés árát és a fizetés módját. A munka lezárható, ha elértük a kitűzött célt, vagy közös megegyezéssel befejeztük azt. Meghosszabbítható, amennyiben a megadott időre nem végeztünk a feldolgozandó problémával, vagy közben új célkitűzés válik indokolttá.

Terápiás munka

A terápiás munka során a kliensek személyes beszélgetések keretében kapnak segítséget egy szakembertől. A speciális keretekben kialakított beszélgetést ülésnek, vagy terápiás órának nevezzük, melynek időtartama 50 perc. A speciális kereteket a pszichológus szaktudása alapján teremti meg. A jó pszichológus „nem mondja meg a tutit”, hanem kérdéseivel, észrevételeivel, visszajelzéseivel segít eligazodni a kliens érzéseiben, tapasztalataiban, konfliktusaiban, gondolataiban. Mondhatnánk erre, hogy minek húzni az időt, mondja meg mi a megoldás, írja fel „receptre”. A kívánt változás azonban így nem jönne létre, hiszen nincs két egyforma élet, és bár a problémák hasonlóak, de a saját problémája mindenkinek egyedi. A változás, a gyógyulás pontosan abban a folyamatban rejlik, ahogy közösen keressük a konkrét válaszokat, és közben változnak a témához fűződő érzelmek, gondolatok, reakciók. A kliens saját nehézségeire, érzelmi reakcióira más szemszögből is rálát, tudatossága növekszik, fontos összefüggéseket ért meg élete egyes eseményei között, ezáltal egyes problémái (látszólag) szinte maguktól oldódnak meg, míg más akadályok legyőzéséhez új eszközöket fejleszt ki.

A terápia felkavaró, érzelmileg megmozgató, az igazi fájdalmainkat, indulatainkat és hiányainkat tisztán megmutató folyamat lehet. Ezért őszinte szembenézés, önmagunkkal és az érzéseinkkel való találkozás szükséges ahhoz, hogy a változás elindulhasson. Tapasztalat, hogy a visszatérő és kínzó lelki problémák az átdolgozás mentén átadják a helyüket új, spontánabb és kreatívabb viszonyulásoknak. Eredményként pedig érzelmileg kiegyensúlyozottabb kapcsolatot alakíthatunk ki magunkkal és másokkal. Az alkalmazott módszeren kívül a terápia különlegesen hangsúlyos hatótényezője maga a terapeuta személyisége.

A terápiás órák heti rendszerességgel az előzetesen meghatározott keretek között zajló négyszemközti beszélgetések, amit titoktartás véd. Az ott elhangzottakról a kliens engedélye nélkül felvilágosítás senkinek sem adható.