Mi a pszichoterápia?

Sokan még mindig úgy érzik, kínos, szégyellnivaló dolog pszichológushoz járni, mivel az ilyen embert ismerősei gyengének, hisztisnek tartanák, egy felnőttnek magának kellene megbirkóznia a nehézségeivel… Ezek tévhitek.

A nehézségeinkkel őszintén foglalkozni, segítséget kérni, és közösen megoldásokat keresni nem gyengeség, hanem felelős felnőtt gondolkodás, és bátorság. Mindannyiunk életében lehetnek olyan nehéz időszakok, amelyeken egyedül nem tudunk túljutni, legtöbbször pontosan azért nem, mert a probléma érzelmileg nagyon közelről érint bennünket, „nyakig benne vagyunk”. A pszichológus, aki személyesen nem érintett a problémánkban, segíthet meglátnunk más szempontokat, segíthet a helyzetek átértelmezésében, és ezáltal a megoldás megtalálásában.

Pszichoterápia - a lélektan tudományosan megalapozott módszereivel és eszközeivel végzett - kezeléssorozat, ahol a terapeuta a képzettségének és szakmai tapasztalatainak megfelelő terápiát alkalmazza a változás érdekében.

A pszichoterápiás kapcsolatban a pszichológus a szaktudása és szakmai tapasztalatai alapján figyel, beszélget és reagál a kliensre, hogy a probléma megoldásához szükséges változást előidézze. Sokan azt remélik egy ilyen találkozástól, hogy megkapják a megoldást „receptre”, és készen is vagyunk. Ez azonban inkább tanács lenne csupán, ami szinte sosem eredményez jelentős változást az emberek szemléletében, reakcióiban, életvezetésében. A hatékony pszichoterápiás munkához a kliens aktív közreműködése szükséges. A közös gondolkodás, a tudományos ismereteken alapuló beszélgetések úgy működnek, hogy nem megmondják, hanem előidézik a szükséges változásokat a problémák megoldása érdekében. Az intenzív lelki munka eredményeként érettebb, kiegyensúlyozottabb személyiség születhet meg, aki harmonikusabb, boldogabb életet tud élni. A kliens képessé válik a hatékonyabb problémamegoldásra, kommunikációra és önérvényesítő magatartásra. Szert tesz megfelelőbb társas kapcsolati készségekre: könnyebben tud másokkal kapcsolatot teremteni és fenntartani. Pszichoszomatikus tünetei, szenvedést okozó testi/lelki tünetei is nagymértékben javulnak vagy teljesen meg is szűnhetnek a terápia hatására. Hazánkban szakmailag felügyelt körülmények között történik a szakemberek nyilvántartása, képzése és folyamatos továbbképzése.

A pszichoterápia nem könnyű, nem gyors, de megéri, mert a változás kapcsolatainkra, egész életünkre kihat, eredményei, felismerései értékes részünkké válnak. Az életünket jelentősen befolyásoló érzelmi és kapcsolati konfliktusok megértéséhez és átdolgozásához elhatározásra, kíváncsiságra, türelemre és bátorságra van szükség. Vagyis csak akkor érdemes belefognia, ha valóban igénye van a változásra, a fejlődésre. Ennek eredményeképpen Ön is más, új, hatékonyabb viselkedésmintákat fejleszthet ki a terápia során.